Yürütmekte olduğumuz projemiz sayesinde evimiz haline gelen Mogan Gölü ve Sel Kapanı'nda bugün genç araştırmacılarımızın su kuşlarını habitatlarında tanımlama eğitimini gerçekleştirdik. İsterdik ki sadece neşeli eğitim fotoğraflarımızı paylaşabilelim. Bu sefer durum üzücü...
Sel Kapanı'nda teleskoplarımızı kurup ördekleri izlemeye başlamıştık ki, önümüzdeki taşların üzerinde bir yelvenin yürümekte olduğunu fark ettik. Dürbünlerimizi ona yönelttik ve son derece nadir bir tür olan benekli suyelvesi tanımını yaptık. Kuşların rehabilitasyonu, ana faaliyetimiz olunca, kuşun sarkık duran kanadı hemen dikkatimizi çekti ve anında aksiyona geçip kuşu ekip olarak çevreledik ve başarılı bir şekilde yakaladık.
İlk kontrollerde sol kanadının vurulma sonucunda kırılmış olduğunu tespit ettik ve devam eden kanama, olayın çok yeni gerçekleştiğini açıklıyordu. Benekli suyelvesini hemen korunaklı bir ortama alıp sakinleşmesini sağladık. Daha sonra da merkezimize getirdik. Şuan gözetim altında tutulmakta, ihtiyaçları karşılanıyor. Çok acıkmış; verdiğimiz unkurtlarını saniyeler içinde bitiriyor. Yarın ise veteriner hekimimizin kontrolünden geçecek ve kanadının durumu netleşecek.
Bu kadar nadir bir kuş türünün, avcıların hedefi olması yeterince kahredici iken, av sezonunun kapanmış olması ve benekli suyelvesinin avına izin verilen bir tür olmayışı avcılığın doğaya verdiği zararın boyutlarını gözler önüne sermektedir.




